blog en castellano

dimecres, 23 de gener de 2013

LA DEMOCRÀCIA EN JOC?

Entorn als casos de corrupció que sacsegen l’actualitat espanyola, es torna a abusar del tòpic de que es posa en perill la democràcia. Avui mateix l’ex-ministra Carme Chacón, després de lamentar la manca d’explicacions per part del ministre Montoro sobre el cas Bárcenas, ha afirmat que el que està en joc és allò pel que molta gent ha lluitat i ha perdut la vida, que ens estem jugant la democràcia (podeu veure el vídeo aquí).

Jo, personalment, pensaré que la democràcia està en perill el dia que vegi manifestacions multitudinàries al carrer demanant menys democràcia. Les manifestacions multitudinàries hi són, és cert, però van més aviat en sentit contrari, no? La gent que protesta amb pancartes de "no hi ha pa per a tant xoriço" no reclamen menys democràcia, reclamen una democràcia que no se sotmeti al poder econòmic. La corrupció no és un problema inherent a la democràcia, és inherent a la política, perquè va de la mà amb el poder. "El poder tendeix a corrompre, el poder absolut corromp absolutament" diu la famosa frase de Lord Acton.


Els escàndols de corrupció no posen en qüestió el règim democràtic perquè la gent sap que el problema no és la democràcia, és el poder. Sembla que el cas Bárcenas ha tret la bena dels ulls a molts que pensaven que això de la corrupció era només cosa dels altres partits polítics. Però els casos de corrupció no afecten els partits polítics en funció de la seva ideologia, sinó de la seva acumulació de poder. Aquest problema és tan evident com la seva solució teòrica: cal evitar que els partits puguin acumular massa poder. Una proposta ingènua: abolir la deficient Llei de Partits espanyola i substituir-la per una altra, potser copiada d'un país que no tingui tants problemes de corrupció (Gómez Yañez i César Molinas proposen la llei alemanya aquí).


Una altra evidència sobre la corrupció és que no lliga bé amb la transparència, als corruptes no els acostuma a agradar fer tractes bruts a la vista de tothom. Una altra proposta ingènua: ja que Espanya és l'únic país de la UE que encara no té una llei de Transparència, fer-ne una que sigui ben contundent i que busqui, per compensar la tardança, la major transparència de la UE.


Però, durant tots aquests anys que s'han alternat al poder, els grans partits polítics no han tingut cap interès a rebaixar voluntàriament la seva porció de poder i actuar d'acord amb aquestes i altres evidències sobre la corrupció. El gran poder que durant la Transició es va atorgar als partits polítics en nom de l'estabilitat de la democràcia, ha fet que la corrupció s'acabi institucionalitzant, i això també s'ha fet evident als ulls de la gran majoria dels ciutadans i és per això que el que està en perill no és la democràcia, és la partitocràcia.


Afirmacions com les de Carmen Chacón no són només una magnificació dels fets per erosionar més la imatge del PP, també són un intent de rebutjar a córner i fer creure que la democràcia segueix depenent d’uns partits polítics omnipotents. Es tracta, en definitiva, d'allargar la Transició i seguir gaudint del poder. És només una percepció meva, però jo diria que, a diferència del que passava a l'any 36, avui en dia els demòcrates sumem una majoria aclaparadora. Potser ja hauríem de donar la Transició per liquidada i posar-nos a fer unes lleis més consonants amb els temps que corren.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada